vrijdag 4 oktober 2013

Björn Bus : Muzikale beleving!Muzikale beleving!

“Terwijl muziek van oudsher beschouwd werd als een taal waarin vaste regels klank samenbonden met betekenis, veranderde ze vanaf het einde van de 18de eeuw in een medium dat de emotie direct diende aan te spreken. Het publiek hoefde geen regels meer te kennen, maar slechts zijn hart open te zetten om zich door de muziek te laten emotioneren”

Dit zijn woorden van mijn oud docent Leo Samama die mij inspireert als ik de tijd neem om na te denken over de verbinding tussen muziek en emotie. Emotie is iets persoonlijks. Je wordt “geraakt” tijdens een muziekwerk, of niet. Het heeft alles te maken met je eigen gemoedstoestand of met het kunnen koppelen van een muzikaal gevoel aan een bepaalde gebeurtenis in je leven.

Het overbrengen van muzikale beleving is onze doelstelling tijdens de komende China reis.

Tijdens het afgelopen WMC in Kerkrade mocht ik een week werken met het  Beijing Children’s Palace Wind Orchestra. Deze Chinese kinderen speelden allen “verplicht” een instrument en dat was duidelijk te merken. Men reageerde de eerste dagen vrij ongeïnteresseerd op mijn muzikale aanwijzingen en ik kon maar niet begrijpen waarom. Tijdens dezelfde week werkte ik met kinderen uit Colombia en het verschil in beleving kon niet groter zijn... Uiteindelijk heb ik gesproken met de staf van het orkest uit Beiijng en toen werd het duidelijk: "Music is no Fun! Music is just for education!"

Vanaf dat moment hebben we de werkwijze aangepast, zodat de kinderen muzikale emoties konden ervaren. Ze moesten improviseren op jazz muziek en direct laten horen wat ze op dat moment voelden. Ik krijg nu nog e-mails van de organisatie over wat de Chinese kinderen in die week in Kerkrade hebben ervaren.

De doorgewinterde bezoeker van het Theaterconcert van Harmonie Sint Joseph weet dat ons orkest in staat is om veelzijdig te zijn en muzikale emoties over te brengen op het publiek. We hebben voor China een programma samengesteld waarin we deze veelzijdigheid middels afwisselend repertoire kunnen presenteren. Het Chinese publiek krijgt in 2 uur tijd alle stijlrichtingen aangeboden, van de Leichte Kavallerie Ouverture tot een medley van Michael Jackson. Ook zullen onze fantastische eigen solisten zich presenteren en demonstreren waartoe wij in staat zijn.

Het belangrijkste doel is de interactie met het publiek en het overbrengen van emoties. Music is Fun and not just for education!

Persoonlijk kijk ik zeer uit naar deze reis. Organisatorisch heeft het zeker de nodige inspanning gekost, maar ik ben ervan overtuigd dat er over 100 jaar binnen de “Paek” nog zal worden gesproken over de Chinareis van 2013.
 
Ik wens iedereen straks veel beleving en emotie toe en we zullen er samen een reis van maken om nooit meer te vergeten!

Björn Bus
Dirigent

2 opmerkingen:

 1. Hallo, jij bent een goede dirigent, rustig en beheerst.
  Ik heb jullie na de Sint Rosaprocessie gefilmd op de Markt.
  Heel veel succes in China!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry vergeten mijn naam bij te zetten reactie
  Mieke Vahsen oet de Paesjsjteraot

  BeantwoordenVerwijderen