zondag 1 februari 2015

Wie de jeugd heeft...


Maar liefst 200 kinderen en jeugdigen uit Sittard en omgeving namen tussen 24 Januari en 1 Februari 2015 deel aan het perfect georganiseerde Artamuse Solistenconcours 2015.

In elk van de drie instrumentgroepen Slagwerk, Koper en Hout werd in zeven divisies gestreden om de overwinning. De Sint Joep was in bijna elke van de 21 divisies vertegenwoordigd met in totaal ruim 30 deelnemers! Wekenlang zijn ze door de gedreven muziekleraren van Artamuse klaargestoomd voor dit jaarlijkse hoogtepunt van hun opleiding.

Uiteindelijk was de Paek met 5 divisie winnaars zeer ruim vertegenwoordigd op het erepodium:

Guillaume Strijdhagen won uiterlijk rustig en zelfverzekerd de Startersdivisie Slagwerk op de xylophone met 86 punten, met zijn "Polka en Galop" van Weijmans.

Martijn van der Heijden's zenuwen beletten hem niet om 86 punten te behalen met zijn klarinet in de Jeugddivisie Hout. Hij speelde het Mount Vernon Menuet van Langenus.

Zijn zus Iris verzamelde op hoorn in de 4e Divisie Koper 88 punten met het stuk Legende Rustique van Boucard. Ruim genoeg voor de overwinning.

In de 3e Divisie Hout waren maar liefst 5 van de 11 deelnemers afkomstig van de Sint Joep. Rikke Geelen ging met de overwinning aan de haal met 86 punten voor haar uitvoering op dwarsfluit van het Andante van Mozart.

Haar leeftijdgenoot en buurvrouw op de eerste rij van de Paek, Evelyne Fraats deed goede zaken in de 2e divisie met een vertolking (uit haar hoofd...) van het Scherzo van Casella. Het werd beoordeeld met 91 punten en "Lof der Jury".

Op zondag 1 Februari kwamen alle 21 winnaars tegen elkaar uit in de Grote Finale, in de bomvolle concertzaal van Artamuse in Sittard.  Hier werden Koper, Hout en Slagwerk samengevoegd waardoor er nog slechts 7 winnaars zouden overblijven.

De volle zaal, de spotlights en de extra aandacht van de muziekdocenten die hun pupillen graag zien winnen, waren niet in alle gevallen bevorderlijk voor de gemoedsrust van de jonge deelnemers. De Paek muzikanten deden er nog een schepje bovenop en uiteindelijk mocht Guillaume Strijdhagen naar huis met de overwinning in de Startersdivisie en Rikke Geelen in de 3e divisie.

De jeugdopleiding van de Sint Joep en de professionele begeleiding van de muziekdocenten van Artamuse werpen hun vruchten af. En voor ons als trotse harmonie geldt "Wie de jeugd heeft...."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten